Skal du flytte, men ved ikke hvordan? – Her er dine muligheder

Der er mange muligheder, når man vælger at flytte fra sin nuværende boligsituation. Der er mange muligheder for bolig og det er som udgangspunkt op til ens pengepung, hvad man vælger at investere i. Normalt er det også op til, hvor man befinder sig i livet, med familie, studie, fast job, børn osv.

Lej noget

Det er meget normalt at leje en lejlighed og der er mange unge der særligt gør det, inden de slår sig ned med hus og have. En lejlighed er man ikke bundet til på samme måde som ved et køb, hvilket formentlig også er derfor mange unge mennesker benytter sig af den mulighed. Unge skifter til tider meget imellem hvor de befinder sig i landet eller verden efter gymnasiet, hvilket gør det svært at tage beslutningen om et reelt køb af bolig.

Flere studerende vælger at slå sig sammen og bo flere i en lejlighed de deler. Deres hverdag kan være meget forskellig og de behøves ikke altid at have noget med hinanden at gøre som sådan. Der er flere er får nære relationer med folk de aldrig rigtig før har kendt, før de flyttede ind. Det kan være svært at lede i det store virvar af muligheder, men sider der har boliger til leje, gør det nemmere at finde en roomate i det område du ønsker at flytte til.

Overordnet set findes der to typer lejeligheder: Almene og private. Lejelighederne ejes og udlejes således enten af almene boligorganisationer eller af private personer eller firmaer. Almene lejligheder er først og fremmest karakteriseret ved, at ingen skal tjene på huslejen. De bliver opført med offentlig støtte, og til gegæld kan den pågældende kommune typsik disponere over hver fjerde lejlighed til boligsociale forpligtelser.

Private lejeligheder udlejes af private personer, firmaer eller organisationer, og udlejerne afgør selv, hvem de vil leje ud til. I nogle private udlejningsejendomme findes en beboerrepræsentation. Det er en forening af lejere i ejendommen. En sådan beboerrepræsentation har større indsigt i forholdene i ejendommen og rettigheder, end de enkelte lejere har.

Køb eget

Der er flere muligheder, når man vælger at tage beslutningen om at købe sit eget. Der er mange forskellige hjem i mange forskellige størrelsesskalaer. Der er tale om alt fra et forældrekøb af en lejlighed eller en villa med hus og have.

Sådan et hjem kan almindeligvis fungere som en opsparing, så snart det er afbetalt. Har ejendommen holdt sin værdi, vil du således have sparet penge op. Ved at eje sit eget er den helt store fordel, at man selv har meget stor indflydelse på, hvordan lejligheden skal indrettes og/eller anvendes. Man har frit spil og det er altid en rarere følelse at have sit eget på den måde, at man nemlig helt selv kan bestemme. Flere foretrækker at eje en ejendom selv, da det i længende almindeligvis sagtens kan betale sig.

Der er flere typer, men hvis vi snakker om lejligheder findes der som udgangspunkt to muligheder. Der er tale om en ejerlejlighed eller en andelsbolig. Andelsboliger er ofte relativt billige at købe og bo i. Der er til gengæld ikke helt lige få frit spil, som ved en ejerlejlighed, da man er en del af en andelsboligforening.

Byg dit eget

At bygge sit eget er normalt mest relevant for modne mennesker der allerede har boet i hus, eller selvfølgelig vælger at deres første hus, skal være eget design osv. Man kan altid købe en grund og søge tilladelse til, at rive det nuværende hus ned, hvis der er sådan et med på grunden.

Der findes også flere områder, hvor man køber en tom grund og selv vælger at designe huset, som man kommer til at bo i. Der er i dette tilfælde ofte tale om helt nye områder, hvor der er meget byggeri i den kommende tid. Det vil være udvidelse af byer, hvor markområder er blevet opkøbt til bebyggelse.

Kontakt eventuelt en hovedentreprenør, der rådgiver netop på dette område. De har erfaring inden for byggekoordinering og vil skrædersy et projekt til dig, alt efter hvor stor en del af projektet du ønsker at være løbende. De er både behjælplige med design og de har samtidig diverse samarbejdspartnere indende for håndværk og VVS-arbejde.

Det er altid rart at have nogle andre inde over flytteprojektet, ligemeget hvilket du kaster dig ud i. Det kan eventuelt være relevant at have en advokat eller som her en byggekoordinator. Der er meget lovgivning man skal forholde sig til, så man hverken bliver snydt eller selv overskrider retningslinjerne.

Held & lykke med det