Få styr på lys, lyd og farve

Synssansen og høresansen er to sanser der betyder rigtig meget for de fleste os, og vi vil helst ikke være foruden dem. Dårligt lys eller skarpt lys kan hurtigt irritere øjet og virke utrolig forstyrrende i et rum. Det samme gælder selvfølgelig også for dårlig lyd, ekko og dårlig klang i rummet kan hurtigt medvirke at det bliver ubehageligt at opholde sig i rummet. Det er både muligt at opleve sådanne gener i nybyggeri men også i ældre bygninger, og der er her nogle bud på hvordan du kan få styr på dem.

Hvordan lyder dine rum?

Du har oplevet det før, lyden er mærkelig, måske er der bare en mærkelig klang i rummet, og det er irriterende. Det skyldes, at i store rum er der ofte dårlig akustik, det samme gælder rum med overflader af gips, træ og beton. Dårlig akustik skaber ofte en irriterende lyd i rummet, der medvirker at det ikke er rart at være i rummet. Normalt monteres akustikplader på væggen og/eller i loftet, og tit forstyrrer de og klæder ikke rummet, men nu er det muligt at få lagt akustiklofter. Akustiklofter er en samlet løsning der dækker hele loftet, men uden at du kan hvor pladerne skilles, dette skyldes at der sprøjtes en akustikpuds udover, som bevirker at du ikke kan se at der, ligger et ekstra loft. Hvis du er generet af støj i hjemmet, eller kigger på hus hvor akustikken har tendens til at være dårlig, et det en idé at kigge på et akustikloft. Det kan desuden også være du vil sænke støjen der kommer fra børneværelset eller børnenes legerum, og der vil et akustikloft og plader kunne løser dine problemer. Så kan børnene larme, uden at forstyrre resten af familien.

Tæm lyset i dit hjem

Det er meget forskelligt hvordan lyset falder i forskellige rum, og vi har alle oplevet rum der var mørke, men også samtidig rum hvor det ikke er nødvendigt at have noget kunstigt lys. Rummets lys sætter stemningen i rummet, nogle vil gerne have meget lys i stuen nogen vil have mindre. Det kan i nogle situationer være svært at skabe mere lys i rum, hvor vinduerne peger væk fra naturligt lys, men for mange kan det hjælpe at sætte nye vinduer i. Hvis det er eget hus, kan du sætte vinduer i taget, for at skabe mere ovenlys, og derved opnår du mere lyse i det ønskede rum. Desuden kan valget af farve i rummet også gøre en forskel, ønsker du mere farve bør du farve alle væggene hvide. Hvis du har for meget naturligt lys i rummene, kan det være en god idé at male en af væggene en mørkere jordfarve, som vil gøre at rummet virker mindre overvældende.

Desuden kan du fordelagtigt at skifte dine vinduer og døre ud, hvis de er ældre. Ældre vinduer holder ofte markant dårligere på varmen, og du kan opleve at du kaster langt flere penge efter varmeregningen end du bør. Få undersøgt hvor meget du kan spare på udskiftning af vinduer, ofte kan du spare nok til at det kan betaler sig selv hjem igen efter en længere årrække, men samtidig hæver værdien på din bolig, så det er næsten gaven der bliver ved med at give.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *