Sådan opnår du din drømmealtan

Trænger altanen til en udskiftning?

Bor du i en lejet lejlighed, kan det være svært at få overbevist udlejer om, at din altan trænger til en udskiftning, da du højst sandsynligt vil få et nej. Alligevel kan det anbefales at spørge, da en ny altan kan gøre lejlighederne mere eftertragtede fremover. Ejer du derimod din egen lejlighed, og er du på udkig efter en ny og pænere altan, findes der mange firmaer rundt i landet, der producerer, leverer og monterer både balkoner og altaner. HB Trapper er én af de mange firmaer, der leverer forskellige kombinationer som fx altaner med stålkonstruktion, franske altaner, karnapper til store opholdsaltaner og altaner med glasfacade. Udbuddet er stort, og HB Trapper er ligeledes én af Danmarks førende altanproducenter, der med sine mange års erfaring selv designer og tegner de ønsker og idéer, du som kunde måtte have.

Få det bedst mulige ud af din altan

En altan er lig med udeliv og er luksus, hvis du bor i lejlighed. Mange lejligheder har ikke altan, og derfor er det et privilegium at eje en altan, hvor det enten bare er muligt at sidde og nyde sin morgenkaffe på en altanstol med et lille bord, eller bygge en minioase af blomster eller måske en ”køkkenhave”. Størrelsen har selvfølgelig betydning for, hvad man kan få ud af altanen, men derudover handler det om at være kreativ for at få det bedste ud af sin altan.

Søg inspiration på forskellige medier på internettet, hvor der ligger uendeligt mange bud på, hvordan man kan gøre sin altan hyggelig og hjemlig. Her er nogle bud på, hvorledes man med få midler kan danne en hyggelig atmosfære på altanen:

  • Cafébord og stole – de fylder ikke så meget og gør plads til andre ting på altanen.
  • Krukker og potter med blomster eller krydderurter – det er også muligt at dyrke sin egen lille køkkenhave på altanen.
  • Er altanen meget lille, kan du hænge altankasser op eller blomsterpotter ned fra loftet, hvori du kan lade urter og planter gro.
  • Lyskæder – giver en fantastisk hyggelig stemning, når mørket sænker sig.
  • Lanterner – som alternativ til lyskæder.
  • Vælg et gulv i hårdttræ eller et flisegulv ud af træ.
  • Har du en større altan, kan du skrue to skruer i hver side og have mulighed for at hænge en hængekøje op, når solen skinner og en tørresnor, når det regner.

Sådan vedligeholder du din altan

Stålaltan
Den galvaniserede stål som anvendes til stålaltaner, har en overfladebehandling, som er med til at beskytte stålet mod al slags vejr, samt forhindre stålet i at ruste. Galvanisering er en modstandsdygtig overflade, som er vedligeholdelsesfri. Sørg for at få repareret en eventuel skade eller rids i galvaniseringen, så du undgår efterfølgende rust.

Er skaden først sket, skal du have fat i noget galvaniseringsspray, som du finder i dit lokale byggemarked. Sørg for kun at anvende sprayen i vindstille vejr og dæk omhyggeligt de dele af altanen til som ikke skal spraymales. Læs grundigt brugsanvisningen før udførelsen. Før du spraymaler din stålaltan, skal du huske at grunde, for at der ikke trænger rust op gennem den nye spraymaling.

Behandling med træolie
Fælles for alle altaner med trægulve eller træhåndlister er, at de bør behandles med en olie, der kan trænge ind i træet og give den fornødne behandling og beskyttelse. Dette bør gøres 1-2 gange om året, hvis man vil bevare træets glød og farve. Træ er et levende materiale, som påvirkes af sol, vind og vejr, hvilket er medvirkende til at træet falmer og bliver gråligt. I værste fald kan der opstå udtørringsrevner, hvis ikke man husker den nødvendige træbehandling.

3 trin til behandling af træværket:

  1. Rengør dit træværk fri fra alger og andet skidt med sæbevand og en børste med stive hår. Sidder algerne godt fast i træet, kan alge-rens til træ anvendes. Vask derefter træværket rent med vand, og lad det tørre i minimum et døgn.
  2. Når træet er godt tørt, skal det have en tur med sandpapir for at opnå det pæneste resultat. Sørg for at slibe med årernes retning i træet. Brug kornstørrelse 100-120, hvis træværket er meget medslidt af vejret og anvend derefter kornstørrelse 200-300 for et finere slib.
  3. Anvend en træolie med UV-filter, så du beskytter træet mest muligt. Har træet mistet farve, kan du også bruge en træolie med tilsatte farvepigmenter. Påfør olien i et jævnt læg med en pensel eller klud, og aftør efter 20 minutter den overflødige olie med en fnugfri klud.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *